dancing workouts for health & joy

Vera

Vera Van den Berghe (1960), is bezielster-danseres van het Amana Dance Theatre, buikdansgezelschap en -school in het Antwerpse. Haar eerste liefde was het theater: als actrice en producer op zoek naar vrouwelijke teksten kwam ook het vrouwelijk bewegen op haar weg. Sindsdien is ze intens gepassioneerd door oriëntaalse dans, als performer en als lesgeefster. De innerlijke en artistieke kracht van deze zo dikwijls verguisde dans fascineert haar. Als feministe ziet ze buikdans ook als een koninginnenweg om vrouwen te helpen zich terug thuis te voelen in hun lijf en om bij elkaar te komen.

In haar dans verbindt zij aardse sensualiteit aan een groot spiritueel bewustzijn. Voor Vera primeert niet de choreografie, maar de verbondenheid van inhoud en techniek, van danstraditie en persoonlijkheid. Zij streeft voortdurend naar authenticiteit, openheid en eerlijkheid.

Als pedagoge bindt zij danstechniek onmiddellijk aan betekenis en communicatie. Zij staat bekend om haar inspirerende (en soms erg spirituele) beeldtaal, waarmee zij haar leerlingen uitnodigt om zich open te stellen voor de rijkdom van de muziek, en voor de emotionele en spirituele kracht van hun eigen bewegen. Voor Vera gaan inspiratie, engagement, techniek en communicatie hand in hand.

'Ik heb in mijn dans- en theater opleiding vele leraressen en leraren gevolgd (en doe dat nog steeds), en ik had het grote geluk een paar meesters te ontmoeten die me diepgaand (en tot op vandaag) inspireerden.
Naast de ontelbare oriëntaalse dans opleidingen, waren er de stemtrainingen Freeing the natural voice bij Peter Rouffaer, Michael Morgan en Kristin Linklater, de vele lessen Alexandertechniek van Helga Henckens en anderen, de intense danstrainingen Creative dance - Polarisatietechniek van Andrea Feldhoffer, de lessen, ervaringen en retraites Integrale Meditatie onder begeleiding van Paul Baatsen. Vandaag vind ik nog steeds inspiratie in Tai Chi, zoals geleerd bij Guido Pyl en Liev Van Mechelen. Verder ontvang ik met vreugde en dankbaarheid heel veel inspiratie van mijn leerlingen.

In april 2013 volgde ik de Nia White Belt opleiding bij Ann Christiansen. Niet de kunst, maar het bewegen zelf staat hier centraal: het luisteren naar, en het bewonen/bezielen van je lichaam. Het op een speelse, zachte en holistische manier omgaan met je conditie en gezondheid spreekt me bijzonder aan. De energie en lichtheid die ik van Nia kreeg, wil ik heel graag met zoveel mogelijk mensen delen, en ik hoop dat nog vele jaren te kunnen doen!’

 

Nia verbindt Oosterse en Westerse bewegingsconcepten tot een geïntegreerd, holistisch Fitness-programma.

Een Nia les is een voortdurend overvloeien van Yin naar Yang, van expressiviteit naar kracht.

Nia laat zich inspireren door de organische bewegings-afloop van de zachte krijgskunsten zoals Taichi, de precisie en geconcentreerde kracht van Taekwando, de efficiënte functionaliteit van Alexander Techniek, de balans en centrering van Yoga, de spontaniteit en expressiviteit van Jazzdance…

Nia bevordert je lichamelijke en mentale fitheid, ondersteunt de natuurlijke intelligentie van je lichaam, intensiveert je vitaliteit, gezondheid en levensvreugde

Nia is een dans tussen lichaam, geest en ziel – de dans van je leven...